2011. május 11., szerda

Öntsünk tiszta vizet a........

        Garnélák esetében, nagyon fontos a kiválló ,és tiszta víz, de ugyanakkor nem szükséges külsőszűrők és belsőszűrőkbe  befektetni.Borsos áruk mellett a másik, amiért nem túl jó ilyen szűrőket használni, mert ha szaporulatunk van, a kis garnélákat könnyen beszívják, és áldozatul eshetnek.Garnélás akváriumok esetében leggyakrabban, 3 féle szűrési móddal lehet találkozni, ezek mind légpumpával meghajtott fajták.

A levegő pumpás szűrők úgy szűrnek, hogy a levegő csövet a egy hosszú csövön keresztül levezetjük az szűrőközeg aljára.Így a felfelé jövő buborékok vákumotképeznek, és mintegy liftként funkcionálva, keringteti a vizet. Ezek a szűrők, a lassú áramlás miatt, mehanikus szűrést nem, de kiváló biológiai szűrést fojtatnak.

Választhatunk egyszerű szivacsszűrőt, mattenfiltert, és talajszűrőt.
Ezeknél, a "szűrőanyag", a szűrőfelületen megtelepedett nitrifikáló baktériumok.
A mattenfilternél, az akvárium egyik falát teljes méretében szivacs borítja, mely teljes felületén szűr. minél nagyobb a szivacsfelület, annál jobban szűr.


A talajszűrő, egy a talajra helyezett rácsokból áll, és az egyik sarokban egy csövön vezeti fel a vizet.Ebben az esetben a szűrőfelületet a talaj biztosítja.Érdemes, valami égetett agyag talajt választani, mert a felületén könnyebben és több baktérium tud megtelepedni.

  


A tapasztalataim a talajszűrővel/

Van két akáriumom, amit talajszűrővel szűrök (28Liter)  és adott másik kető (20Liter)  amiben pedig sima szivacszűrő működik.A talajszűrés esetében Akadama aljzat van ami egy semleges kémhatású égetett agyag granulátum.Nagyon jó, nagy felületet biztosít a baktériumok megtelepedéséhez.A két 20 literesben pedig manado, bazalt zúzalék.Az eltelt időben azt figyeltem meg, hogy a talajszűrésnél kifogástalan kristály tiszta vizet hoz vissza folyamatos míg a másik akváriumokban már egy-két hét után vízcsere nélkül bekoszolódik az akvárium vize.Mulm tekintetében, egyértelmű hogy a szivacsszűrésnél elég nagy mennyiségben találkozhatunk vele ellentétben a talajszűrésnél ezzel csak nagyon elenyésző mennyiségben találkozhatunk./Minap egy nagyobb moha erdő alá néztem és valami eszméletlen mennyiségű garnéla ürülékkel szembesültem, gondolom az áramlás oda gyűjtötte./A porszívózást hanyagolom, nehogy a kis garnélákat is összeszippantsam ezért ez egy elég komoly probléma.Ha végig gondolom az elmúlt fél évet a talajszűréses akváriumokban lévő garnélák elhalálozásának száma elenyésző, ezzel szemben a 20literesekben már komolyabb számban pusztultak garnélák.

Összességében a két szűrést tekintve a talajszűrést sokkal hatékonyabbnak gondolom,ajánlom mindenkinek és ha egy kicsit böngésztek a neten sok bejegyzés olvasható a talajszűrés jó munkájáról.

Elégedett lakók:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése